Környezetbarát alternatívák 1.rész

Egy környezet- és egészségtudatos ember nemcsak a táplálkozására és kozmetikumaira ügyel, hanem arra is, hogy takarítószerei a lehető legkörnyezetbarátabb vegyszerekből készüljenek. De ez még nem elég a valódi méregmentes életmódhoz. Ugyanis környezetbarát vegyszer ide vagy oda, csak-csak vegyszerekről beszélünk.

Ruháinkból, ételeinkből, használati tárgyainkból, bútorainkból és lakásunk levegőjéből kimutathatóak a tisztítás-takarítás vegyszerei még akkor is, ha nagyon alaposan és bő vízzel öblítettük őket.

Szeretnénk megismertetni veletek néhány olyan alternatívát, amelyek nemcsak a környezetedet nem terhelik, de az egészségedet sem károsítják, és nem maradnak utánuk "vegyszermaradványok".

Mosószóda (nátrium-karbonát - Na2CO3)

A mosószóda környezetbarát, mert olyan körfolyamatban állítják elő, amelynek nincs káros mellékhatása. Tisztító, zsíroldó és vízlágyító hatása alkalmassá teszi az erősen szennyezett ruhák, felületek tisztítására. Általános vízlágyító, áztató, zsíroldó és tisztítószer. Igen kis mennyiség is elegendő belőle. Általános le- és felmosószer: egy liter forró vízhez három evőkanál mosószóda szükséges.

  • Mosás: a szokásosan használatos mosópor adagjának a felét helyettesítheti mosószódával (1:1 arány). Ha erősen szennyezett, foltos, olajos ruhát mosunk, egy éjszakára áztassuk be mosószódás langyos vízbe.

  • Mosogatás: 5 liter forró vízben feloldott egy evőkanál mosószóda eltávolítja az edényekről a zsiradékot, az égett foltokat. Alumínium edényeket ne mossunk vele! Az üvegedényeket elmosás után ecetes vízzel ajánlatos leöblíteni, különben foltosan szárad.

  • Általános tisztítás: 1 liter forró vízben oldott 3 evőkanál mosószóda a legzsírosabb tűzhelyet, csempét, linóleumot, wc-t is megtisztítja. A piszkos kefék, konyharuhák, rongyok, szivacsok meleg, mosószódás, szappanos vízben tisztíthatók, szagtalaníthatók.

  • Áztatáshoz: 15 liter vízhez kb. 1-2 evőkanál mosószódát adjunk. Ha a mosóporunkhoz mosószódát keverünk, kevesebb mosópor, az ajánlott mosóporadag akár egyötöde is elegendő. Szennyes edények, tárgyak áztatásához 15 liter vízhez kb. 1-2 evőkanál mosószódát adjunk.

  • Leégett edények mosogatásához: 5 liter forró vízben egy evőkanál mosószódát oldjunk fel.

Forrás: antalvali.com

Featured Posts
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!
Aktuális poszt
Régebben mondtuk
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Google+ Social Icon
  • Facebook App Icon

Minden jog fenntartva © 2020 New Solution Service Kft

  New Solution Service Kft 1097 Budapest, Gubacsi út 30/B.   www.nsskft.hu  Adószám: 25400067-2-43  Cégjegyzékszám: 01-09-272966                                                                                                                                                                                                                                       

Unicredit Bank 10918001-00000083-88480005