Vegyszermentes takarítás

A penészt, a gomba foltokat vagy éppen a vízkövet házi módszerekkel is ugyanolyan hatásosan el lehet távolítani.

Bármilyen meglepően hangzik, de az egyszerű, finom szemű konyhai só kiválóan funkcionál tisztítószerként. Három evőkanál só és némi víz segítségével masszát készítesz belőle, egy részét ráöntöd a kezelni kívánt felületre, és kész is a súrolószer. Mindemellett fertőtlenítő, illetve szagtalanító hatással is bír, így ha kellemetlen illatot árasztó ételmaradék maradt a konyhapulton vagy furcsa szaga van a mosogatónak, akkor bátran súrold át egyszerű sóval. A hatás önmagáért beszél majd.

Citrom

A zöldségek és gyümölcsök nem csupán az egészségre gyakorolhatnak jótékony hatást, hanem a háztartásod tisztaságára is. A citrom elsősorban kiváló fertőtlenítőszer, másodsorban remek légfrissítő is. Facsarj ki egy citrom levét, hígítsd fel 3 dl vízzel, majd töltsd át egy permetező palackba, és már készen is van a házi légfrissítő. Ha citrom levével átitatott törlőkendővel áttörlöd a kilincseket, illetve a gyakran használt tárgyakat, akkor kiválóan fertőtleníted az otthonod a bacilusoktól.

Banánhéj

Gyümölcssalátát készítesz vacsorára? Ha banán is szerepel a repertoárban, akkor semmiképp se dobd el, mert a növényeid hálásak lesznek érte. Dörzsöld át a levelüket a déli gyümölcs héjával és hagyd megszáradni. A levelek sokkal fényesebbek és egészségesebbek lesznek, kiváltképp, ha rendszeresen alkalmazod majd ezt a technikát.

Burgonya

Érdekesség, hogy a krumpli héját is remekül hasznosíthatod, ha az ablakodat pucolod meg vele. Legalább olyan hatékony lesz, mint az ecet és az újságpapír.

Featured Posts